Zwangerschap

Ben je zwanger? Gefeliciteerd!

Je behoefte aan insuline verandert tijdens de zwangerschap. Meestal is in de eerste drie maanden de insulinebehoefte lager. Dat komt door hormonale veranderingen. Als je langer zwanger bent, is je behoefte aan insuline juist weer groter. Je lichaam wordt namelijk ongevoeliger voor insuline.

Ontvang magazine Diabc

Lees je graag ervaringen van anderen met diabetes?

Word lid en ontvang het blad 8x per jaar in de bus!

 

Risico’s tijdens je zwangerschap

Zware hypo’s zijn een groot risico voor jezelf. Je doet je best voor goede waarden, dus dan liggen hypo’s op de loer. Zeker in de eerste weken van je zwangerschap wil je goed ingesteld zijn, wanneer de organen van je baby worden gevormd. Daarbij voel je in de eerste drie maanden van je zwangerschap je hypo’s niet goed of helemaal niet aankomen. Controleer dus vaak, of gebruik een continuglucosemeter.

Hoge bloedglucosewaarden zijn een risico voor je baby.  Hierdoor kunnen afwijkingen ontstaan in de aanleg van het hartje of het skelet. Verder krijgt je baby te veel glucose binnen, als jouw bloedglucosewaarden te hoog zijn. Hierdoor ontstaat de kans dat je kindje te zwaar is bij de geboorte. Een zware baby maakt de bevalling moeilijker.

Zwangerschapsdiabetes

Als je tijdens je zwangerschap diabetes krijgt, heet dit zwangerschapsdiabetes. Dit ontstaat vaak vanaf de 24e week van je zwangerschap en verdwijnt meestal na de zwangerschap.

Heeft je kindje kans op diabetes?

De kans dat je kindje geboren wordt met diabetes is 3% als de moeder diabetes type 1 heeft. Als de vader diabetes type 1 heeft is dat 6%. Bij diabetes type 1 komt dit door toeval. Bij diabetes type 2 speelt de erfelijke component een rol.

Tips tijdens je zwangerschap

  • Stop eerder met werken. Dit geeft meer rust en zo houd je je bloedglucosewaarden beter op peil. Bespreek al vroeg in je zwangerschap met je werkgever of leidinggevende of je geleidelijk kan stoppen met werken. Zo kun je nog een vervanger inwerken en je taken goed overdragen.

  • Rust en regelmaat helpen je bloedglucosewaarden goed te houden.

  • Vraag een continuglucosemeter (CGM) aan. Hiermee houd je je bloedglucosewaarden onder controle en kun je eventuele hypo’s voorkomen.

Geniet!

Zwanger zijn is stressvol, maar ook heel erg mooi. Vergeet niet te genieten van de mooie dingen: je echo’s of het schilderen van de babykamer.

Download en bekijk

Ervaringen van anderen

 

Lees ook

Hypo

Hypo

Een lage bloedglucosewaarde. Hoe komt het? En wat doe je bij een hypo?

Kinderwens

Kinderwens

Welke voorbereidingen nemen jullie voor je zwanger wordt met diabetes? Lees onze tips!

Tijdens en na de bevalling

Tijdens en na de bevalling

Waar houd je rekening mee? Tips voor een ontspannen kraamtijd.