Omgaan met diabetes op de werkvloer

Diabetes neem je mee naar je werk. Collega’s en leidinggevenden zullen dat soms merken. Over het algemeen geldt: hoe beter het met jouw diabetes gaat, hoe eenvoudiger het is om ermee te werken.

Als je meet of spuit op je werkplek, is het verstandig wel iets te vertellen. Het is prettig voor je collega’s of leidinggevende dat zij weten wat er met je aan de hand is. En wat de gevolgen kunnen zijn voor het werk. Je vraagt ze dan ook makkelijker om hulp als dat nodig is. Openheid voorkomt onbegrip en helpt jou om op je werk goed voor jezelf te zorgen. 

Contact

Geen antwoord op je vragen over diabetes en werk gevonden? Bel de DiabetesWerkwijzer via 033 463 05 66.

Ruimte voor je diabetes

Plezierig werken met diabetes hangt vooral af van je eigen inzet en zelfmanagement. Dit betekent dat je op je werk soms tijd en ruimte vraagt voor je diabetes. Voor een vingerprik, het toedienen van insuline, een bezoek aan de diabetesverpleegkundige of om bij te komen van een hypo.

Steun van je leidinggevende en collega’s is daarbij heel belangrijk. Goed ingestelde diabetes leidt tot een hogere productiviteit, minder ziekteverzuim en een langere inzetbaarheid. Jijzelf en je werkgever hebben daar belang bij!

Als je wilt dat je werkgever rekening houdt met jou, is het ook belangrijk dat jij rekening houdt met je werk. Plan een doktersbezoek bijvoorbeeld niet midden op de dag als het ook anders kan. Tip: sommige ziekenhuizen hebben ook avondafspraken.

 


Het is een goed idee om ook de bedrijfshulpverlening (BHV) te informeren over je diabetes en wat te doen bij een hypo of hyper.


Aandacht voor onregelmatig werk

Onregelmatig werk vraagt extra aandacht. Misschien moet je vaker meten, op andere tijden eten en spuiten, andere insuline gebruiken. Of kun je beter overstappen op een insulinepomp om flexibeler te kunnen zijn? Bespreek de beste aanpak met je diabetesverpleegkundige of arts.

Raak je erg ontregeld door je werk? Ga dan in gesprek met je werkgever over mogelijke werkaanpassingen voor een betere instelling.

Word lid

Word lid

Profiteer ook van de ledenkorting op ons aanbod rond diabetes en werk en word lid.

Veelgestelde vragen

Het kan. Maar het is noodzakelijk dat je goed ingesteld bent met je diabetes. Mogelijk moet je behandeling (insuline/medicatie) aangepast worden. Overleg met je zorgverlener. En geef op tijd bij je werkgever aan wat je nodig hebt om in ploegendienst goed te kunnen (blijven) werken.

Het is belangrijk je leidinggevende en je collega's te laten zien wat werken met diabetes voor jou inhoudt. Laat je collega's daarom zien waar je dagelijks mee te maken hebt en hoe het is om 24 uur per dag diabetes te hebben. Leg ook uit hoe ze aan jou kunnen zien dat je een hypo of hyper hebt. Willen ze meer weten? Wij verzorgen trainingen over diabetes . Neem hiervoor contact op met de DiabetesWerkwijzer.

Probeer te achterhalen wat er aan de hand is. Heb je hogere bloedglucosewaarden vanwege werkdruk? Of heb je tijdelijk wat minder energie om te kunnen werken met je diabetes? Ga op tijd in gesprek met je werkgever en benoem waar je tegenaan loopt. Kom je er samen niet uit? Schakel hulp in van bijvoorbeeld een diabeteswerkcoach.

Met anderen praten over het combineren van werk en diabetes

Lees ook

Juridische hulp

Juridische hulp

Wat kun je doen bij een juridische kwestie met je werkgever? Wij bieden hulp.

Diabeteswerkcoach

Diabeteswerkcoach

Is de combinatie van werk en diabetes of de diabeteszorg voor je kind lastig?

Ziek melden

Ziek melden

Ziek melden komt ook voor bij diabetes. Wat moet je hierover weten?