Aan het werk blijven

Om gezond, gemotiveerd en productief aan het werk te kunnen blijven, moet je goed omgaan met je diabetes tijdens werktijd. Maar wat als dat anders loopt dan je zou willen?

Alleen jij kan aangeven wanneer je tegen je grenzen aanloopt. Doe dit op tijd en kom zelf met oplossingen. Dan staan je leidinggevende en collega’s meer open voor wat er nodig is om jou gezond aan het werk te houden. Er is vast meer mogelijk dan je denkt.

Contact

Geen antwoord op je vragen over diabetes en werk gevonden? Bel dan de Diabeteswerkwijzer via 033 463 05 66.

Wat je zelf kunt doen

De zorg voor je diabetes op het werk is jouw eigen verantwoordelijkheid. Net als buiten je werk moet je meten, insuline toedienen, op tijd eten. Heb je last van complicaties? Dan kunnen die gevolgen hebben voor het werk. Heb je moeite met moeite met je werk vanwege (complicaties van) je diabetes? Trek op tijd aan de bel! De bedrijfsarts of arbeidsdeskundige kan jou en je werkgever adviseren over werkaanpassingen.

Mogelijkheden vanuit je werkgever

Je werkgever heeft verschillende mogelijkheden om jou gezond aan het werk te houden.

Aanpassingen in werktijden of taken

Denk aan aangepaste werktijden (korter, andere tijden of pauzes), taakverschuivingen, hulp van collega’s bij bepaalde taken of als je een hypo hebt.

Aanpassingen in je werkomgeving

Denk aan een aangepaste en beter toegankelijke werkplek of een aangepaste computer in verband met bijvoorbeeld oogcomplicaties.

Aanpassingen in bijzondere werkomstandigheden

Sommige werkomstandigheden vragen om bijzondere aandacht als je diabetes hebt. Denk aan het werken in extreme temperaturen, blootstelling aan chemische stoffen, lichamelijk zwaar werk of werk waar je wordt blootgesteld aan trillingen. Deze situaties vragen om goed beschermende kleding en speciale schoenen.

Vergoeding voor technische hulpmiddelen

Heb je een veeleisende of onregelmatige baan? Dan bieden technische hulpmiddelen uitkomst. Bijvoorbeeld een continue glucosesensor. Daarmee kun jij je bloedglucosewaarden beter in de gaten houden.

Voordelige regelingen

Als complicaties van diabetes je echt gaan beperken en een arbeidshandicap worden, dan kan je werkgever in aanmerking komen voor UWV subsidies.

Heb je hulp nodig?

Komen jij en je werkgever er niet uit? Een diabeteswerkcoach denkt in mogelijkheden. Hij helpt je graag je diabetes bespreekbaar te maken met je werkgever en mee te denken over jouw inzetbaarheid op het werk.

Word lid

Word lid

Profiteer ook van de ledenkorting op ons aanbod rond diabetes en werk, en word lid.

Veelgestelde vragen

Het is voor jou en voor je werkgever prettig als jij zelf met een voorstel komt voor een werkaanpassing. Dat laat zien dat je er goed over hebt nagedacht en gemotiveerd bent. Wil je bijvoorbeeld tijdelijk wat korter werken of wil je schuiven met werktijden? Geef in het gesprek met je leidinggevende heel concreet aan wat je nodig hebt om je werk goed te kunnen (blijven) uitvoeren.

Ook als je niet ziek gemeld bent, kan je preventief een afspraak maken met de bedrijfsarts om uitval te voorkomen. Ook hierin heeft de bedrijfsarts een rol. Bespreek waar je tegenaan loopt en zoek samen met hem of haar naar een oplossing.

Als je werkgever je werktijden gaat aanpassen, hoef je daar niet altijd mee akkoord te gaan. Het hangt ook af van de afspraken die gemaakt zijn in je arbeidscontract of binnen de cao. Als een werkgever een goede reden heeft, mag hij je werktijden aanpassen.

Met anderen praten over het combineren van werk en diabetes

Lees ook

Diabeteswerkcoach

Diabeteswerkcoach

Soms loop je vast in je werk vanwege je diabetes. De diabeteswerkcoach biedt hulp.

Juridische hulp

Juridische hulp

Wat kun je doen met een juridische kwestie met je werkgever? Wij bieden hulp.

Ziek melden

Ziek melden

Ziek melden komt ook voor bij diabetes. Wat moet je hierover weten?