Alcohol: waar moet je op letten?

Heb je diabetes en wil je alcohol drinken? Dan moet je extra oppassen. Alcohol en de suiker in je drankje beïnvloeden je bloedglucosewaarden.

Als je alcohol drinkt, is je lever alleen maar bezig met het afbreken van de alcohol. Daardoor geeft je lever geen glucose meer af en daalt je bloedglucosewaarde. Hoe snel dat gaat, verschilt per persoon en type drankje. Die daling kan leiden tot een hypo. Zorg daarom dat je altijd glucose en een bloedglucosemeter bij de hand hebt.

Alcohol laat ook je bloeddruk stijgen. Voor mensen met diabetes betekent dat altijd een extra risico voor het hart en bloedvaten. De bloedvaten hebben al veel te verduren onder invloed van wisselende bloedglucosewaarden en aderverkalking.

Ontvang magazine Diabc

Word je graag wijzer over jouw diabetes? Lees je graag ervaringen van lotgenoten? Word lid en ontvang het blad 9x per jaar in de bus!

Mag je alcohol bij diabetes?

Je mag alcohol drinken als je diabetes hebt. Het is belangrijk dat je weet welke invloed alcohol kan hebben op jouw bloedglucosewaarden. Verder is het verstandig om je houden aan de aanbevolen hoeveelheid van de Gezondheidsraad: drink niet meer dan 1 glas per dag.

Waar moet je nog meer rekening mee houden?

Niet alleen de alcohol heeft effect op je bloedglucosewaarden. Ook de suiker in dranken als zoete wijn, mixdranken, likeur en bier. Er zijn dus twee effecten waar je rekening mee moet houden: het effect van alcohol en het effect van koolhydraten.

Wat gebeurt er?

Drink je een zoet drankje, dan gaat je bloedglucosewaarde eerst omhoog. Die piek zal in je slaap voorbij zijn. Door alcohol daalt je bloedglucosewaarde vervolgens in de nacht. Hoe meer alcohol je drinkt, hoe langer het duurt voordat alle alcohol is afgebroken. En hoe groter het risico is op een hypo later in de nacht. Het kan nodig zijn om iets te eten voordat je gaat slapen en/of minder insuline toe te dienen om te corrigeren.

Test jezelf

Het is leerzaam om te testen hoe jij reageert op alcohol. Kijk welke aanpassingen in je insuline en koolhydraten jij precies nodig hebt. Als je je eigen lichaam goed kent, kan je ernstige hypo’s voorkomen.

Zorg dat er iemand bij je is die weet dat je diabetes hebt en een oogje in het zeil houdt. Leg uit hoe een hypo er uitziet en wat je dan moet doen.


Drink niet meer dan 1 glas per dag


Ontvang magazine Diabc

Ontvang magazine Diabc

Word je graag wijzer over jouw diabetes? Lees je graag ervaringen van lotgenoten? Word lid en ontvang het blad 9x per jaar in de bus!

Met anderen praten over diabetes want diabetes heb je niet alleen

Lees ook

Diabetes en drugs

Diabetes en drugs

Lees meer over soorten drugs en het effect op je diabetes

Hypo

Hypo

Een lage glucosewaarde. Hoe komt het? En wat doe je bij een hypo?

Voedingsrichtlijn

Voedingsrichtlijn

Wat is gezonde voeding? Waar moet je rekening mee houden?