Word lid en maak het verschil
Word lid
Vliegen met diabetes

Vliegen met diabetes

Ga je op vakantie of zakenreis met het vliegtuig? Vliegen met diabetes vraagt om extra voorbereidingen, zeker als je medicatie gebruikt of een insulinepomp en glucosesensor. Reis je naar een land buiten Europa? Check bij twijfel altijd bij...

    Ga je op vakantie of zakenreis met het vliegtuig? Vliegen met diabetes vraagt om extra voorbereidingen, zeker als je medicatie gebruikt of een insulinepomp en glucosesensor.

    Reis je naar een land buiten Europa?

    Check bij twijfel altijd bij het consulaat of de ambassade van het land waar je heen gaat. Stel de belangrijke vragen over je medicijnen of hulpmiddelen. Er zijn landen, zoals bijvoorbeeld Zuid-Korea waar je een aanvullend getekend document nodig bent om met een hulpmiddel het land binnen te reizen.

    De taal op je bestemming

    Zoek van tevoren op hoe je het volgende zegt in de taal van je bestemming en sla het op in je mobiel of schrijf het ergens op:

    • Ik heb diabetes.
    • Ik heb hiervoor medicijnen bij me.
    • Ik draag een insulinepomp en/of een sensor.

    Bewaar je spullen in je handbagage

    Stop je diabetesmedicijnen en je hulpmiddelen (zoals naalden en injectiepennen) zo veel mogelijk in je handbagage. Raakt je koffer zoek, dan kun je in ieder geval een paar dagen overbruggen. Zorg dat je gemakkelijk bij je handbagage kunt voor als je snel iets nodig hebt. Het is handig als het cabinepersoneel dit weet.

    Noodvoorraad bij je reispartner

    Reis je met meerdere mensen? Stop een noodvoorraad van je medicatie in hun handbagage. Zo kom je niet zonder medicijnen te zitten bij diefstal of vermissing van een deel van de bagage.

    Extra handbagage mee

    Van sommige luchtvaartmaatschappijen mag je gratis een extra tas handbagage meenemen voor je medicijnen. Dat valt onder de zogenaamde ‘medische bagage’. Transavia en Easyjet doen dit bijvoorbeeld. Vraag het na bij je luchtvaartmaatschappij.

    Gebruik een koeltas of frio-tasje

    Gebruik een koeltas of frio-tasje om je medicijnen koel te houden. Zo’n tasje spaar je als lid van DVN op het Puntenplein of koop je bij Voluit Leven met diabetes.

    Lage temperatuur

    In de vrachtruimte van een vliegtuig kan het koud zijn. Doe daarom nooit je medicijnen in je koffer. Kou kan de werking van medicijnen verminderen. Het kan zelfs zijn dat insuline helemaal niet meer werkt.

    Neem altijd zelf je medicijnen mee

    Vraag nooit het vliegtuigpersoneel je medicijnen te bewaren. Zij hebben hiervoor geen bevoegdheid en je weet niet precies wat er met je medicijnen gebeurt.

    Neem een medische verklaring mee

    Het is verstandig om een medische verklaring mee te nemen. Hier staat op welke medicijnen en hulpmiddelen je gebruikt. > Bekijk Op reis met een medische verklaring.

    Reervemeter en injectiepen

    Neem een reservemeter mee als je een sensor gebruikt. En zorg dat je een injectiepen bij de hand hebt voor als je pomp uitvalt.

    Telefoonnummer leverancier

    Ook is het verstandig om een telefoonnummer van de leverancier van je pomp bij je te hebben. Zo kun je altijd contact opnemen voor advies bij bijvoorbeeld een storing van je pomp.

    Vraag om een leenpomp

    Je kunt ook een leenpomp meenemen. Valt je eigen pomp uit, dan kan je de leenpomp gebruiken. Vraag aan jouw leverancier of zij pompen voor de vakantie uitlenen.

    Veiligheidscontrole

    Een paar aandachtspunten voordat je op het vliegveld door de security check/veiligheidscontrole gaat:

    • Geef aan dat je een pomp of een sensor draagt en wijs de plek aan.
    • Vraag voor vertrek aan de fabrikant of de pomp of sensor door de scanner kan.
    • Soms wordt de buitenkant van je pomp en/of sensor getest op drugssporen.

    Tijdsverschil op je bestemming

    Gebruik je langwerkende insuline? Tot vier uur tijdsverschil kun je opvangen met kortwerkende insuline. Bij grotere verschillen moet je de dosis langwerkende insuline aanpassen. Overleg vooraf met je behandelaar hoe je dit het beste kunt doen.

    Voorbereiding met adviezen

    Heb je diabetes en wil je tijdens je reis niet voor verrassingen komen te staan? Bereid je dan goed voor! Pak je koffer met aandacht in. Zorg dat je niet zonder medicatie en diabeteshulpmiddelen komt te zitten. > Lees alle adviezen voor Reizen met diabetes.

    Gebruik de inpaklijst

    Wil je zeker weten dat je niets vergeet als je op reis gaat met diabetes? Gebruik dan onze handige checklist Reizen diabetes om je koffer in te pakken.

    De invloed van kou en warmte

    Reis je naar een plek waar het warmer of kouder is dan thuis, dan kan dat gevolgen hebben. Warmte en kou kunnen namelijk de werking en kwaliteit van je medicijnen en hulpmiddelen beïnvloeden. Lees meer in De invloed van warm weer op diabetes en De invloed van koud weer op diabetes.

    Deel artikel
    Meisje op slaapkamer
    Word nú lid

    Voluit leven met diabetes. Dat is waar Diabetesvereniging Nederland voor staat. Samen zetten we ons in voor goede zorg en een beter leven voor alle mensen met diabetes.

    Word nú lid