Wat is een goede bloedglucosemeter?

Een goede bloedglucosemeter is van levensbelang voor mensen met diabetes. Want door te meten, kun je je waarden in de gaten houden. Zo kun je complicaties voorkomen of uitstellen. Hoe kies je een meter en hoe weet je of hij goed is?

Een bloedglucosemeter is een apparaatje dat meet hoeveel glucose er in je bloed zit: je bloedglucosewaarde. Je prikt wat bloed en dat breng je aan op een meetstripje, dat in de bloedglucosemeter zit. Na een paar tellen zie je de uitslag op het schermpje.

Help mee

Word lid, doneer of zet je in voor een beter leven met diabetes.

Hoe krijg ik een bloedglucosemeter?

Iedereen die insuline gebruikt komt in aanmerking voor een bloedglucosemeter. Jij bepaalt samen met je behandelaar welke meter het beste bij jou past. En dus niet de leverancier, zorgverzekeraar of apotheek.

Er zijn veel soorten meters op de markt. De verschillen zitten in bijvoorbeeld de grootte van het afleesscherm, het geheugen en de soort teststrips die erbij horen. Kortom: het kiezen van een bloedglucosemeter is maatwerk.

Gelukkig is daar een handig middel voor om je te helpen: de online Keuzehulp Bloedglucosemeters. Op basis van jouw persoonlijke situatie bepaal je samen met je behandelaar heel eenvoudig welke bloedglucosemeter het best bij jou past.

Alle bloedglucosemeters die in de keuzehulp staan, voldoen aan de Kwaliteitsstandaard Diabeteshulpmiddelen. DVN heeft meegewerkt aan de totstandkoming van de Keuzehulp Bloedglucosemeters en de bindende kwaliteitsafspraken voor deze bloedglucosemeters.

Vergoeding teststrips

Bij een bloedglucosemeter horen teststrips. Heb je diabetes type 2, dan krijg je deze alleen bij insulinegebruik vergoed. Heb je diabetes type 1, dan is het aantal teststrips dat maximaal standaard vergoed wordt voor jou misschien niet voldoende. Bespreek dat met je behandelaar. Die kan bij de leverancier of apotheek aangeven dat je meer teststrips nodig hebt en waarom. Je zorgverzekeraar is verplicht je passende zorg te (laten) bieden, waarbij de verzekeraar zelf mag bepalen wat ‘passend’ is.

Winkel bij DVN

Winkel bij DVN

Bestel je diabeteshulpmiddelen bij DVN winkel en spaar voor gratis producten bij Puntenplein. Ben je lid van DVN? Dan ontvang nog eens 10% korting!

Met anderen praten over diabetes want diabetes heb je niet alleen

Lees ook

Kwaliteit en keuzevrijheid

Kwaliteit en keuzevrijheid

Een goede bloedglucosemeter is van levensbelang voor mensen met diabetes. Lees meer over meters.

Hoe meet je?

Hoe meet je?

Hoe kun je zelf je bloedglucosewaarde meten en wat heb je daarvoor nodig?

Sensoren

Sensoren

Continu weten hoe het staat met je bloedglucosewaarde, het kan. Lees alles over sensoren en innovatieve manieren van meten.